Sačuvajte belinu vaših zuba

Kako bi vaši zubi ostali beli i zdravi, izbegavajte namirnice koje štetno utiču na njihovu boju. Postoji dosta namirnica koje konzumiramo, ali koje prebojavaju naše zube i samim tim estetički loše utiču na blistav osmeh. Odložite izbeljivanje zuba uz odgovarajuću negu.

Beli zubi
Beli zubi

Kafa i čaj su napitci koje konzumiramo gotovo svakodnevno, ali stomatolozi upozoravaju na njihova štetna dejstva. Iako su čajevi zdravi, oni se štetno odražavaju na belinu zuba, a pogotovo crni čaj, koji može izazvati više štete čak i od kafe. Zašto? Čajevi sadrže određene kiseline koje prave mikroskopska oštećena na gleđi. Ta oštećenja kasnije postaju mesta gde se zadržavaju pigmenti pića i hrane koju jedemo.
Sos od paradajza i soja sos spadaju u jako prebojene namirnice, koje u velikoj meri utiču na boju zuba. Da biste ovo sprečili, odmah nakon konzumiranja ovakvih namirnica isperite usta i sačekajte 30 minuta pre pranja zuba četkicom, da ne biste njome oštetili gleđ koja je, nakon izlaganja dejstvu kiselina iz ovih namirnica, omekšala.
Energetski napitci takođe sadrže kiseline koje oštećuju gleđ, i to u velikoj meri, pa stomatolozi savetuju da se ovakva pića izbace iz upotrebe, zamene vodom, ili svedu na minimum.
Vino spada u namirnirnice koje (nezavisno od toga da li je belo ili crno, prebojava zube. Belo vino sadrži manje pigmenata, ali je kiselije od crnog pa i dalje ima potencijal prebojavanja zuba.
Crveno voće i sokovi od crvenog voća sadrže jako pigmentisane molekule koji se lako talože na površini zuba. U to spadaju na primer borovnice, ribizle, kupine.
Gazirana pića imaju veoma jaku erozivnu moć. Stoga ih takođe treba izbegavati.
Sačuvajte svoje zube tako što ćete izbaciti ove namirnice iz upotrebe ili ih unositi u minimalnim količinama. Pratite savete stomatologa o nezi zuba i posavetujte se o tome kako da sačuvate bele i zdrave zube.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *